PsyQ actueel

Nieuws

07 december 2017

Het boek ADHD bij volwassenen is compleet vernieuwd en herschreven op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en ruim 20 jaar klinische ervaring van de auteur. Het is de vierde gewijzigde druk sinds het verschijnen in 2002. Nieuw zijn de onderwerpen ADHD bij ouderen, en ADHD bij psychose. Daarnaast komen de laatste inzichten over het verband tussen de chronische slaapproblemen bij ADHD, obesitas en de algemene gezondheid aan de orde. Wat betreft de behandeling is er informatie toegevoegd over evidence voor behandeling met cognitie gedragstherapie, mindfulness, vitamine D en omega 3-vetzuren.

De nieuwe versie van de DIVA, het semigestructureerde Diagnostisch Interview voor ADHD bij volwassenen (DIVA-5), is aangepast aan de gewijzigde criteria van de DSM-5 en opgenomen in de bijlagen. Nieuwe thema’s zoals nieuwe medicatie voor ADHD, off-label voorschrijven aan volwassenen, en de Richtlijn ADHD bij volwassenen van de NVvP zijn zo besproken dat zowel de beginnende als de meer ervaren hulpverlener ermee aan de slag kan.

Tot slot is er aandacht voor digitale coaching, bijvoorbeeld via de Super Brains app en voor de ontwikkeling van een Levenslooppoli ADHD, die gepaste zorg voor alle leeftijden toegankelijk maakt. Het boek is oline te bestellen