Nieuws Nieuws

23 februari 2017

Sinds december 2014 kent onze vestiging in Spijkenisse de zorglijn Psychiatrie & Zwangerschap. Het team biedt behandeling, begeleiding en consultatie aan vrouwen met psychiatrische klachten die zwanger willen worden, zwanger zijn of net bevallen zijn.

 

Waarom deze zorglijn

Tijdens de zwangerschap en bevalling vinden aanzienlijke fysieke, psychologische en sociale veranderingen plaats. Deze veranderingen kunnen gepaard gaan met stress en kunnen direct en indirect leiden tot het (opnieuw) ontwikkelen van psychiatrische klachten. Zwangere vrouwen en kraamvrouwen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van  psychiatrische klachten.

Vaak worden psychiatrische klachten gedurende de  zwangerschap niet herkend of gediagnosticeerd. Onder de psychiatrische klachten verstaan we stemmingsstoornissen, angststoornissen, psychotrauma en/of invaliderende persoonlijkheidsproblematiek.  

Multidisciplinair team

Het team bestaat uit een psychiater - tevens Infant Mental Health (IMH) specialist –, een verpleegkundig specialist, een sociaal psychiatrisch verpleegkundige (spv), een systeemtherapeut, een psychomotore therapeut en gespecialiseerde psychiatrische thuiszorg.

Behandeling

Na de intake volgt altijd een systeeminventarisatie en stellen we een bevallings-signaleringsplan op. De behandeling op maat bestaat o.a. uit individuele gesprekken, cognitieve gedragstherapie (CGT), farmacotherapie, psychomotorische therapie (PMT) en moeder-baby interventie thuis. De behandeling kan starten vanaf de 12e week van de zwangerschap tot 6 maanden postpartum. Tijdens de behandeling wordt veel samengewerkt met ketenpartners.

Doel

Het doel van de behandeling is het verminderen van de psychiatrische klachten waarbij de aanstaande moeder zo evenwichtig mogelijk kan blijven functioneren tijdens de zwangerschap en de periode na de bevalling. Tevens is er aandacht voor een gezonde moeder-kind binding.

Aanmelden en consultatie

Voor aanmelding is een verwijzing nodig voor de Specialistische GGZ (SGGZ). Naast behandeling bied het team ook de mogelijkheid voor een eenmalig consult. Voor aanmeldingen of overleg kunt u contact opnemen met PsyQ Spijkenisse via telefoonnummer 088-3574959.