PsyQ actueel

Nieuws

04 juli 2017

PsyQ+Nieuws+Enveloppe.png
Met de BINCO-studie onderzoekt PsyQ momenteel welke factoren van invloed kunnen zijn op het beloop van een bipolaire stoornis. De studie onderzoekt de klinische, psychologische en biologische parameters die het verloop van de stoornis kunnen voorspellen. In voorgaande studies werden veelal mensen van middelbare leeftijd onderzocht, terwijl de stoornis zich vaak in de adolescentie openbaart. Om het beloop te voorspellen, moet je mensen eerder volgen. Daarom richt deze studie zich op mensen die net de diagnose hebben gekregen.

Waarom deze studie

De bipolaire stoornis heeft ingrijpende consequenties voor het leven van patiënten en hun omgeving. Medicatie, begeleiding, psychotherapie en zelfmanagement leiden vaak tot vermindering van de symptomen van de bipolaire stoornis, echter een aanzienlijk deel van de patiënten blijft terugkerende stemmingsklachten houden. Ook zien wij dat het beloop van de ziekte individueel sterk verschilt; bij de ene patiënt is de bipolaire stoornis heel stabiel, een tweede heeft vooral last van depressies, een derde patiënt wordt juist snel manisch en weer een andere patiënt heeft meerdere stemmingsomslagen per week. Het is onduidelijk waar het aan ligt dat het beloop van de ziekte zo kan verschillen en ook is niet bekend wat er precies in het lichaam gebeurt wanneer er sprake is van een manische of depressieve episode.

Uit recent onderzoek weten wij dat het stress-systeem, het immuunsysteem en bepaalde genen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en het beloop van stemmingsstoornissen. Met de BINCO studie willen wij onderzoeken of deze systemen anders werken bij mensen met een bipolaire stoornis en ook of er in deze systemen veranderingen ontstaan als er sprake is van een stemmingsepisode of bijvoorbeeld als iemand start met medicatie. Daarnaast bekijken we of bepaalde factoren, zoals persoonlijkheid en stress, samenhangen met de ernst van de ziekte.

Samenwerking

De studie is ontwikkeld in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden, GGZ Rivierduinen en het Cella Durksz fonds. Annet Spijker – directeur zorg en hoofdonderzoeker van de BINCO studie – “We zijn een jaar bezig met de studie. We willen psychologie en biologie verder koppelen en een combinatie van factoren onderzoeken. PsyQ bevindt zich in een traject van aanvraag van een TOPGGZ-keurmerk hiervoor. Samenwerking blijft belangrijk en bevordert de betrouwbaarheid van de resultaten.”

Voor wie

Alleen patiënten die in zorg zijn bij PsyQ Rotterdam-Kralingen, PsyQ Den Haag-Centrum en Rivierduinen EN die minder dan 4 maanden geleden zijn gestart met de behandeling voor de bipolaire stoornis,  kunnen instromen in de studie. Meer informatie over de BINCO-studie